Fond daje građanima novih 17 milijuna kuna za električna vozila

21.03.2019. 

Nakon što je prošle godine u samo par sati građanima dodijeljeno 12 milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je novi Javni poziv koji će 3. travnja i službeno objaviti u Narodnim novinama. Na mrežnim stanicama Fonda danas su objavljene osnovne informacije o pozivu te Prijavni obrazac, kako bi se svi zainteresirani mogli na vrijeme pripremiti za podnošenje zahtjeva.

„S obzirom na veliki interes i dobre financijske rezultate Fonda, dostupan budžet smo povećali s prošlogodišnjih 12 na 17 milijuna kuna. Visina poticaja je ostala nepromijenjena. Za kupnju eko vozila građani će moći dobiti do 40% iznosa sredstava, odnosno do 80 tisuća kuna za električne automobile, do 40 tisuća za plug-in hibride automobile (uz uvjet da im je emisija CO2 manja od 50 g/km), do 20 tisuća kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle na struju, dok će za električne bicikle biti dostupno do 5 tisuća kuna Fondovih poticaja.“, pojasnio je direktor Fonda. Sufinanciraju se samo nova motorna vozila koja u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Republici Hrvatskoj ili ranije, nisu bila registrirana, a u slučaju električnog bicikla da nije ranije bilo korišteno.

Procedura prijave je jednostavna - Fondu se treba dostaviti ispunjeni i vlastoručno potpisati prijavni obrazac koji se može pronaći na našim web stranicama, preslika osobne iskaznice, tehničke karakteristike vozila iz ponude i sama ponuda dobivena u prodajnom salonu. Dokumentacija se od 3. travnja od 9 sati može poslati preporučenom poštom ili dostaviti u prijamni ured Fonda. Zahtjevi će se razmatrati kronološki, prema datumu i vremenu njihovog zaprimanja, uz naznaku da se zahtjevi koji stignu prije navedenog roka neće uvažavati.

Ponoš apelira na sve koji se odluče prijaviti na javni poziv da dobro prouče potrebnu dokumentaciju. „Procedura i sadržaj prijave su krajnje pojednostavljeni te zato od svih zainteresiranih očekujemo da istu popune i dostave prema uvjetima javnog poziva.“, kaže Ponoš. Svi koji dostave potpunu dokumentaciju u okvirima raspoloživog budžeta od 17 milijuna kuna dobit će ugovor o sufinanciranju kupnje električnog vozila koji moraju realizirati u roku od godinu dana. Ponoš objašnjava da se produžetkom roka za iskorištenje odobrenih sredstava, koji je prošle godine bio 6 mjeseci, išlo na ruku korisnicima jer se u praksi, s obzirom na rokove isporuke, taj period u nekim slučajevima pokazao kratkim.

Direktor Fonda predviđa da će za 17 milijuna dostupnih poticaja biti veliki interes. Prošle godine je sredstvima Fonda građanima sufinancirana kupnja oko 400 električnih automobila, bicikala i motocikla te plug-in električnih vozila. Ponoš najavljuje da nakon ovog poziva ide i javni poziv za sufinanciranje punionice te onaj za kupnju električnih vozila za javni i privatni sektor.

„Fond raznim programima e-mobilnosti nastoji potaknuti transformaciju prometnog sustava u čišći i održiviji, što je izazov s kojim se trenutno suočava cijela Europa. U bliskoj budućnosti punionice će biti sastavni dio građevinskih projekata i imat će ih svaka nova zgrada, a do tad je na nama da postojeći sustav što bolje prilagodimo, kako bi tranzicija bila što brža i učinkovitija.“ zaključio je Ponoš.

Poštovani,


Planirate sustavno smanjiti potrošnju energije na Vašem objektu uz aktiviranje minimalnih investicija? Zainteresirani ste za korištenje bespovratnih EU sredstava? Želite prepustiti planiranje, pripremu, provedbu i održavanje energetske obnove Vašeg objekta profesionalcima?
Tada tvrtka EMSO e-mobility solutions d.o.o. ima rješenje za Vas.
U okviru nedavno otvorenog natječaja Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina), dostupnog na:

 

https://strukturnifondovi.hr/natjecaji/povecanje-energetske-ucinkovitosti-i-koristenja-obnovljivih-izvora-energije-u-usluznom-sektoru-turizam-trgovina/

 

koji omogućuje dodjelu čak do 80% bespovratnih sredstava na ime energetske obnove projekta, pripremili smo poseban paket koji uključuje:


1. Profesionalno vođenje prijave i implementacije projekta, uz osiguravanje adekvatnog stupnja vizibilnosti,


2. Izradu kompletne projektne dokumentacije (glavni projekt, projektna prijava za sufinanciranje, izrada dokumentacije za nabavu roba uključujući planiranje i izradu opisa poslova i tehničkih specifikacija sukladno pravilima za neobveznike javne nabave, izvještavanje, …, itd.)


3. Ključ u ruke tehnološkog rješenja, poput: solarnih elektrana, toplinske izolacije ovojnice prostora, dizalica topline, i dr.


Predmetnim natječajem, omogućeno je sufinanciranje u apsolutnom iznosu za projekte čija se investicijska vrijednost kreće od 220.000,00 hrk do 13.000.000,00 hrk.
Projektne prijave moguće je dostaviti od: 15. lipnja 2018. do 21. rujna 2018. godine.
U cilju učinkovite procjene adekvatnosti Vašeg objekta za izradu projektne prijave, za Vas smo osigurali besplatnu inicijalnu provjeru. Obratite nam se s povjerenjem i naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.EMSO e-mobility solutions d.o.o.

SIMBOL.png

©2020  EMSO e-mobility solutions

Pretplatite se na naše socijalne mreže

  • Instagram Social Icon